A A A K K K
для людей із порушенням зору
Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

Торгівля людьми як одна з форм сучасного рабства: виклики, боротьба та протидія

Дата: 06.12.2021 16:25
Кількість переглядів: 298

Фото без описуУкраїна довгий час була переважно країною походження і транзиту людей, що опинилися в ситуації торгівлі людьми. Однак, в останні роки наша країна все частіше стає країною призначення жертв торгівлі людьми, крім того, все більшого поширення набуває внутрішня торгівля людьми - в межах України.

Збройна агресія Росії підвищила внутрішню мобільність нашого населення та призвела до того, що, станом на січень 2021 року, за даними Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, взято на облік майже 1,5 млн переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим, які є потенційно уразливою категорією громадян, що можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Слід зазначати, що в 2020 році зросла саме внутрішня торгівлі людьми – 65 осіб отримали статус особи, постраждалої від торгівлі людьми. Їх було використано у збройних конфліктах шляхом взяття у полон (викрадення).

Серйозним викликом не лише для України, але й для всього світу, стала гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена короновірусом SARS-CoV-2 COVID-19.

Втрата доходів через вимушене перебування вдома, втрата роботи, соціальних контактів, ускладнений доступ до соціальних послуг та сервісів, недоступність багатьох сервісів, закритість кордонів, страх за власне здоров’я та здоров’я близьких - все це збільшує уразливість населення до торгівлі людьми.

Діти, які під час карантину навчаються дистанційно, більшість свого часу проводять за комп’ютером та в мережі Інтернет, що збільшує ризик стати жертвами кібер-злочинів, зокрема втягнення дітей у виготовлення та розповсюдження порнографічного контенту тощо.

З огляду на зазначене, Урядом України постійно проводиться відповідна робота щодо посилення державного контролю у сфері протидії торгівлі людьми.

З метою мінімізації явища торгівлі людьми здійснюється консолідація зусиль на міжвідомчому рівні шляхом посилення міжнародної співпраці та впровадження найкращих практик тощо.

Важливою умовою успішності реалізації державної політики у сфері протидії торгівлі людьми є співпраця суб’єктів взаємодії, які здійснюють заходи у цій сфері, реабілітація та реінтеграція осіб, які постраждали від неї.

Водночас в рамках спільних проектів за підтримки міжнародних партнерів проводяться:

• навчання, тренінги, семінари з використанням сучасних форм на основі інтерактивного дистанційного навчального курсу, «круглі столи», робочі зустрічі;

• інформаційно-роз’яснювальні заходи серед населення України щодо ризику стати жертвою торгівлі людьми та щодо попередження та недопущення злочинів вказаної категорії;

• постійні профілактичні заходи з найбільш уразливими верствами населення шляхом ознайомлення з першочерговими правилами поведінки у разі виникнення підозри щодо „працедавців”, а також розширені візити до навчальних закладів, де випускникам вузів читаються лекції з роз’ясненням обставин, пов’язаних з потраплянням в ситуації торгівлі людьми, яких необхідно остерігатись.

Міністерством соціальної політики разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади розроблено Концепцію Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року, яку схвалено розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 року № 800-р. На сьогодні вже підготовлено проект Державної цільової соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2025 року. Метою програми є удосконалення механізму запобігання торгівлі людьми, підвищення ефективності виявлення осіб, які вчиняють злочини, пов’язані з торгівлею людьми, а також забезпечення захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги.

 

Довідково

З 1 грудня 2021 року збільшено розмір одноразової матеріальної допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми, та становить:

- для дітей віком до 6 років – 6 300 грн;

- для дітей віком від 6 до 18 років – 7 854 грн;

- для працездатних осіб – 7 443 грн;

- для осіб, які втратили працездатність – 5 802 грн.


 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь