A A A K K K
для людей із порушенням зору
Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

Для ялинки потрібні документи

Дата: 20.12.2021 15:58
Кількість переглядів: 822

Фото без описуНапередодні Нового року усі громадяни традиційно починають готуватись до Новорічних свят. Кожна родина мріє зібратися за новорічним столом біля ялинки. На жаль, незаконне придбання, а саме вирубка або купівля несертифікованої «лісової красуні», може зіпсувати свято не тільки дітям, а й дорослим. 

Виконавчий комітет Локачинської селищної територіальної громади звертається до мешканців громади з проханням бути обачними та розсудливими в питаннях придбання новорічних ялинок і в жодному разі не порушувати Закон, адже з наближенням Новорічних і Різдвяних свят зростає турбота за збереження лісових красунь – ялинок.

В лісових масивах, що примикають до населених пунктів, автодоріг, на територіях природно-заповідного фонду, в місцях зростання та реалізації новорічних ялинок, природоохоронними та правоохоронними органами виявляються факти самовільних рубок хвойних насаджень, а також порушення порядку їх збуту.

Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняку природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян в розмірі від 510 до 1020 грн і на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн). А за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів також передбачена відповідальність згідно ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої за рішеннями відповідних місцевих судів.

Одночасно повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева.

Для тих, хто все ж вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст. 246 Кримінального Кодексу  України «Незаконна порубка лісу». Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від 17000 грн до 25500 грн або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Хотілося б застерегти, особливо тих громадян, які мають потребу транспортування новорічних ялинок, що для цього необхідно мати документи про підтвердження законності їх придбання. Відсутність документів на новорічні ялинки буде розцінюватись як порушення природоохоронного законодавства.

З огляду на вищевикладене звертаємось до всіх громадян з проханням берегти ліс, самовільно не зрубувати ялинки, вимагати від реалізаторів новорічних красунь документи, що підтверджують законність їх набуття, та не купувати новорічні ялинки невідомого походження без електронного маркування.

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь