A A A K K K
для людей із порушенням зору
Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА У ГРОМАДАХ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Дата: 02.09.2022 18:06
Кількість переглядів: 1177

 

Інтерв’ю із заступницею керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Наталією Гнидюк

Нещодавно у 25 громадах Волинської, Львівської та Полтавської областей стартував пілотний проєкт щодо розбудови системи надання першої психологічної допомоги мешканцям цих громад. Проєкт «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення в громаді якості надання послуг з психічного здоров'я» реалізується Асоціацією інноваційної та цифрової освіти в рамках виділеного Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» гранту.

Про реалізацію вказаної ініціативи ми поспілкувались із заступницею керівника Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Наталією Гнидюк.

Пані Наталіє, вітаю Вас!

І одразу запитання – наскільки в умовах війни надання психологічної допомоги та емоційної підтримки є актуальним питанням для мешканців громад в Україні?

Вітаю!

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України заявило, що за наслідками війни психологічну підтримку у найближчі роки потребуватимуть понад 15 мільйонів українців, з них 3-4 мільйонам потрібно буде приділяти особливу увагу. Ця війна суттєво впливає на психічний стан людей, навіть тих, яким здається, що вони стійко переживають воєнні наслідки. Тому питання надання психологічної підтримки є наразі вкрай актуальним, про що свідчить ініційована Першою леді України Оленою Зеленською Національна програма психічного здоров’я та психосоціальної підтримки українців.

Тому Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримав важливу ініціативу Асоціації інноваційної та цифрової освіти, яка сприяє розбудові системи надання першої психологічної допомоги у громадах. Для розгортання та надання ефективної психологічної підтримки, соціальні працівники повинні мати спеціальні знання, згідно з міжнародних протоколів, щоб не зашкодити і надавати дану послугу якісно, адже це може прямо впливати на збереження не тільки психологічного, але і фізичного життя людей. В рамках виділеного гранту, Асоціація навчає соціальних працівників, освітян та представників органів місцевого самоврядування як надавати першу психологічну допомогу мешканцям громад.

Розкажіть, будь ласка, як саме буде побудована психологічна підтримка у територіальних громадах?

Проєкт «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення в громаді якості надання послуг з психічного здоров'я» використовує успішні міжнародні практики, які вже показали свою ефективність впродовж тривалого часу у багатьох країнах світу, де були воєнні дії. Ці практики та протоколи визнані міжнародними профільними організаціями, зокрема ВООЗ.

Проєктом передбачено вирішення таких трьох завдань:

  1. Побудова системи надання психологічної допомоги в громаді (навчання посадових осіб органів місцевого самоврядування).

  2. Надання першої психологічної допомоги дітям та підліткам (навчання освітян).

  3. Надання психологічної допомоги дорослим (навчання соціальних працівників).

     

Таким чином, відповідальними особами територіальних громад буде побудована стала система надання психологічної допомоги, в рамках якої вчителі шкіл та вихователі дитячих садків зможуть надавати ефективну психологічну допомогу та емоційну підтримку дітям та підліткам, а соціальні працівники - дорослому населенню у громадах.

В рамках проєкту також відбувається підготовка психологів, які стануть координаторами подальшого функціонування системи психологічної допомоги у цих громадах на постійній основі та здійснювати супервізію (методичний супровід освітян та соціальних працівників, які будуть безпосередньо надавати психологічну допомогу населенню).

У випадку, якщо діти або дорослі потребуватимуть окремої уваги фахових спеціалістів, буде відбуватись перенаправлення до них за спеціальним алгоритмом, якому також будуть навчатись учасники цього проєкту.

Отже, ми зможемо у короткий термін якісно забезпечити необхідними знаннями ключових осіб у громадах задля вирішення цього гострого питання – надання психологічної допомоги всім мешканцям у громадах хто цього потребує.

Наш партнер, який реалізує цей проєкт на сайті https://hromada.academy/ – Асоціація інноваційної та цифрової освіти, планує до середини жовтня завершити реалізацію пілотного етапу. Всі охочі зможуть на сайті пройти онлайн курси відповідної тематики абсолютно безкоштовно, і увійти до спільноти психологів в своїй громаді, отримувати підтримку колег та якісні супервізії від фахових спеціалістів з міжнародним досвідом.

Скажіть, будь ласка, чи планується поширення цього досвіду на інші громади України?

Проєкт USAID “ГОВЕРЛА” у своїй роботі завжди шукає шляхи масштабування хороших практик наших партнерів, щоб ними могли скористатися всі громади. Тому за результатами реалізації цього пілотного етапу проєкта у 25 громадах Волинської, Львівської та Полтавської областей, Асоціація інноваційної та цифрової освіти підготує дорожню мапу створення та функціонування системи психосоціальної допомоги для поширення цього досвіду на всі громади в Україні.

Я Вам дуже за таку ініціативу та бажаю успіхів!


Проєкт «Надання психосоціальної та емоційної підтримки населенню та покращення в громаді якості надання послуг з психічного здоров'я» реалізовано Громадською організацією «Асоціація інноваційної та цифрової освіти» за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Зміст проєкту не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку або уряду Сполучених Штатів Америки.


 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь