A A A K K K
для людей із порушенням зору
Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

Що таке стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків і як її подолати в умовах COVID-19

Дата: 16.11.2022 10:28
Кількість переглядів: 186

АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНІСТЬ ЯК ГЛОБАЛЬНА ПРОБЛЕМА В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID19 ТА СПОСОБИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ

 

Image by 8photo on Freepik

Фото без описуЗа даними ВООЗ, у світі щорічно від резистентних до антибіотиків інфекцій помирає близько 700 тис. людей. У зимові місяці спостерігається збільшення призначення антибіотиків, зокрема при інфекціях верхніх дихальних шляхів серед усіх вікових груп населення. Хоча антибіотики можуть бути корисними в деяких випадках вторинної бактеріальної інфекції, вони не допомагають самій інфекції грипу. З початком пандемії COVID-19 ця проблема проявилася ще більше. Хоча антибіотики не здатні ні попереджувати, ні лікувати вірусні інфекції, пандемія COVID-19 призвела до суттєвого зростання вживання антибактеріальних засобів у світі. Стійкість до антибіотиків виникає, коли бактерії змінюються під впливом ліків. Тому антибіотики перестають працювати, а інфекційні хвороби не піддаються лікуванню.

Стійкість до антибіотиків ставить під загрозу ефективну профілактику та лікування будь-яких інфекцій. Найбільш тривожний наслідок безконтрольного приймання антибактеріальних препаратів — антибіотикорезистентність. Тобто коли бактерії стають стійкими до антибіотиків.Бактерії, як і будь-які живі організми, не хочуть, щоб їм влаштовували масове знищення. Вони адаптуються під виклики навколишнього середовища.Бактерії навчаються самі та навчають інших бактерій, навіть інших видів — ось у кого б людству повчитися взаємовиручці! Безвідповідальне використання людьми антимікробних препаратів прискорює ріст резистентності. Тут людство програло велику битву — антибіотики незабаром можуть зовсім припинити працювати.

Зупинити резистентність ми вже не можемо — тут без варіантів. Єдине, що в наших силах — уповільнити її розвиток, і дати вченим час розробити нові препарати для боротьби з бактеріями.Для цього потрібно пам’ятати одну просту річ: призначати антибіотики — це справа лікаря!

Поради:

  • Антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях, бо антибіотики безпорадні в боротьбі з ними.
  • Не вимагати від свого сімейного лікаря антибіотиків, якщо ви маєте нежить, лихоманку та інші ознаки гострого вірусного респіраторного захворювання Не переривайте лікування. Проходьте повний курс антибіотиків, навіть якщо вам стало краще.
  • Ніколи не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу приймання.
  • Ніколи не діліться антибіотиками з друзями, родичами, знайомими та не призначайте їм лікування. • Вакцинуйтесь, стежте за гігієною рук, тримайтесь якомога далі від хворих людей. Це і профілактика захворювань, і можливість зменшити кількість використання антибіотиків.
  • Негайно звертайтесь до лікаря, якщо антибіотики, які він прописав, не полегшують симптоми захворювання. Можливо, вам необхідно підібрати інший препарат

Щоразу, коли ви п’єте антибіотик «про всяк випадок» або самостійно вирішуєте припинити курс достроково — десь радіє бактерія. Бо в неї збільшуються шанси стати супербактерією. І це не просто фігура мови, так називають бактерії, які сформували стійкість до більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство Антибіотики — це суперзброя для боротьби з бактеріями. І як всяка суперзброя, вони мають побічні ефекти та повинні призначатися та прийматися під наглядом спеціалістів. Фахівці з використання антибіотиків — лікарі, і тільки вони. Якщо ж використовувати антимікробні препарати безконтрольно, можна нашкодити не лише своєму здоров’ю.

Пам’ятайте: коли справа дійшла до антибіотиків, і загалом — у питаннях, що стосуються здоров’я, не слухайте пересічних громадян без медичної експертизи. Якщо ви хворієте, зверніться по медичну допомогу, бо призначати антибіотики — справа лікаря.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь