A A A K K K
для людей із порушенням зору
Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

Про локачинський досвід інтеграції переселенців у життя громади

Дата: 06.12.2022 12:39
Кількість переглядів: 168

Фото без описуОдним із проявів війни в Локачинській громаді є поява внутрішньо переміщених осіб. Станом на початок листопада їх тут проживає понад 90. Щоб допомогти цим людям інтегруватися в життя громади, з червня по жовтень було організовано різні заходи в межах проєкту Волинського Інституту Права за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».Фото без опису

Для кращого розуміння потреб та актуальних проблем, було організовано різноманітні обговорення та опитування. До таких активностей залучали як переселенців, так і місцевих посадовців та активних жителів Локачинської громади. Завдяки цьому вдалося напрацювати ідеї заходів, які б сприяли інтеграції ВПО в нове для них середовище. Більшу частину з них було присвячено культурно-освітній тематиці.

Зокрема, із серпня по жовтень було організовано захід змістовного дозвілля для дітей «Бібліотечна парасолька», зустріч-презентацію можливостей для позашкільного розвитку, екскурсії Локачання громадської організації, STEM-день для презентації освітніх можливостей Локачинського ліцею, літературне кафе.

«Цікаво й затишно бути між поціновувачами друкованого слова, ділитися враженнями, дізнаватися нове. А ще цей захід подарував можливість поспілкуватися із людьми, які лишили свої рідні домівки через війну.  Їхні розповіді про пережите не залишають місце байдужості», – ділиться враження учасниця літературного кафе Людмила Мальничук. 

Усі згадані заходи дозволили переселенцям та жителям громади краще познайомитися одне з одним, сприяли руйнуванню стереотипів і згуртуванню.

Завдяки освітній складовій проєкту, усі залучені здобули нові важливі знання. Так, ВПО та місцеві жителі змогли більше дізнатися про поводження в надзвичайних ситуаціях, взявши участь у профільних тренінгах. Їх було організовано в різних населених пунктах громади. Крім того, місцеві шкільні психологи та менеджери культури здобули цінні навички роботи в умовах війни під час навчань, які відбулися в серпні у Луцьку.

«Локачинська громада, як і багато інших, вперше почала приймати внутрішньо переміщених осіб. Тому проєктні заходи стали новим досвідом і фактично першими кроками в напрямку їх соціальної адаптації та інтеграції. Використані нами підходи дали позитивний результат і їх варто далі практикувати», – підсумовує керівниця Волинського Інституту Права Ірина Гайдучик.

Активності організовано Волинським Інститутом Права в рамках проєкту «Соціальна інтеграція ВПО через розвиток громад у партнерських громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» у Волинській області», що став можливий завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цієї публікації не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь