Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

Небезпечний борщівник Сосновського

Дата: 30.04.2024 11:37
Кількість переглядів: 122

Фото без описуЗначного поширення набув небезпечний бур’ян - борщівник Сосновського, він перетворився на стихійне лихо. Це багаторічна рослина родини зонтичних, що виглядає наче величезний кріп і сягає 2 – 3 м заввишки, має товсте порожнинне стебло,великі перисті листки. Росте на не оброблювальних землях, пустирях, сміттєзвалищах, обочинах доріг, лісів, населених пунктах. Стебла, листки і квіти борщівника містять фуранокумарин, досить торкнутися до рослини, чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце, і опік гарантований. Підступність борщівника в тому, що реакція в результаті опіку проявляється через кілька годин.

Щоб не постраждати від борщівника, слід знати отруйника і застерегти дітей в жодному разі його не торкатися.

Для боротьби з отруйною рослиною існують такі методи:

  • механічне знищення та використання гербіцидів.
  • механічне знищення – це багаторазове скошування листя, що відростає, до початку цвітіння;
  • оранка кілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) впродовж 2-3 років;
  • плоскорізний обробіток-підрізування коренів на глибині 5-10 см;
  • індивідуальний спосіб з використання ручної лопати-рано навесні потрібно зрізати точку росту борщівника нижче кореневої шийки на 10-15 см рівня поверхні грунту.

Використання гербіцидів- при появі першої розетки, рослину слід обробити гербіцидами суцільної дії (на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату) та бакових сумішей (дикамба+гліфосат, імазапір+гліфосат та інші) відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до застосування в Україні». Перший раз з початку відростання борщівника (квітень-червень), другий через 15-20 днів обов`язково до цвітіння.

Після першої обробки і знищення вегетативної маси на цій же площі необхідне проведення повторної обробки для знищення сходів борщівника. При використанні гербіцидів необхідно забезпечити не менше як 80% змочування рослини.

Якщо ж втратили момент і рослина зацвіла, то скошену квітку обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли він скошений.

Перша допомога при опіку борщівником:

  • по можливості в найкоротші терміни промити уражені ділянки господарським милом в проточній воді;
  • промити уражені ділянки спиртовмісною рідиною (одеколоном, горілкою, спиртом), змастити обпечену поверхню протизапальним засобом (пантенол, олазоль, борний вазелін), і негайно закрити уражене місце від сонця кількома шарами тканини;
  • не розкривати пухирів, які утворились та звернутись до медичної установи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь