Локачинська громада
Волинська область, Володимирський район

Американський білий метелик Hyphantria cunea - шкідливий організм

Дата: 12.07.2024 09:50
Кількість переглядів: 47

Американський білий метелик (АБМ) – надзвичайно шкідливий карантинний організм.

Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною (характерна ознака). Таке пошкодження насаджень призводить до порушення процесів обміну у рослинах та їхнього ослаблення. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні

При запровадженні карантинного режиму в кожному районі розроблені заходи по локалізації та ліквідації АБМ. Однак, для посилення боротьби та на виконання розпорядження КМУ від 10 липня 2019 року №588-р, «Про схвалення Стратегії розвитку експорту продукції сільського господарства» є необхідність у затвердженні «Програми боротьби з карантинними організмами».

Батьківщиною американського білого метелика є Північна Америка. В Європу, а саме в Угорщину АБМ був завезений з Північної Америки у 1940 році.

В Україні шкідник вперше виявлений у 1952 році у Закарпатській області.

Пошкоджує понад 250 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур. Особливо сильно ушкоджує шовковицю, клен, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню,
черешню, тополю та ін.

Метелик розвивається у двох генераціях. Літ першого покоління, що перезимувало, відбувається у травні, а другого - у липні - серпні.

Через кілька годин після спарювання самки відкладають яйця групами на нижню частину листків, укриваючи їх прозорим пушком.

В середньому плодючість самки - 400-800 яєць. Яйця розміром 0,6-0,7 мм, кулясті, гладенькі, блакитнуваті, іноді жовтуваті. На тривалість розвитку яєць та кількість гусениць, які з них відродились, значно впливає температура і вологість повітря. Найбільш сприятливими умовами є температура 20-25°С і відносна вологість повітря 70-80%.

Масова поява гусениці, зазвичай, спостерігається вкінці травня (І покоління) та всередині серпня (II покоління).

Личинки що відродились, вже протягом перших годин починають пошкоджувати листя і будувати гніздо.

Дорослі гусениці спускаються по стовбуру дерева на землю і розповзаються в пошуку місця для залялькування. Вони можуть розповзатись на 20-25 м і далі від кормового дерева.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення карантинних організмів покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявили карантинного

 

Рекомендовані заходи боротьби:

1-ша декада травня -1-ша декада червня виліт метелика першого покоління використання світлових та феромонних пасток («самцевий вакуум», «дезорієнтація»)

2-га -3-тя декади травня яйцекладка шкідника застосування комах-ентомофагів.

1-ша декада червня – 2-га декада липня відродження та линька гусені збір та знищення гусениць, обрізка гілок з гніздами гусені (спалювання чи заливання окропом), обробка інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні.

1-ша декада липня – 3-тя декада липня заляльковування шкідника першого покоління масовий вилов за допомогою ловчих поясів очищення дерев від нашарування кори, знищення рослинних решток.

2- га декада липня - 2-га декада серпня літ другого покоління шкідника – використання світлових та феромонних пасток («самцевий вакуум», «дезорієнтація»)

3-тя декади липня – 3-тя декада серпня яйцекладка шкідника застосування комах-ентомофагів.

3-тя декади липня – 3-тя декада вересня відродження гусені другого покоління збір та знищення гусениць, шляхом обрізки гілок з гніздами (спалювання чи заливання окропом), обробка інсектицидами та біопрепаратами в період відродження гусениць згідно Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні.

1-ша - 2-га декада вересня заляльковування шкідника другого покоління масовий вилов за допомогою ловчих поясів, очищення дерев від нашарування кори, знищення рослинних решток, обкопування пристовбурових кіл



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь